Search
Close this search box.

Διοικητικό Συμβούλιο

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΚΑ, Πρόεδρος

Η κ. Έλενα Κόρκα είναι αρχαιολόγος,  επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με  Master’s και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (με θέμα διδακτορικής διατριβής : «Το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο της νέας διεθνούς πρακτικής επιστροφής πολιτιστικών αγαθών»). Γνωρίζει άριστα τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ανασκαφικές έρευνες, ανάμεσα στις οποίες το ανασκαφικό πρόγραμμα στη Ράχη Κουτσογκίλα Κεγχρεών (όπου είχε τη διεύθυνση της ανασκαφής σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα)  και από το 2013 έχει τη διεύθυνση της συστηματικής ανασκαφής  της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας.  

Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ευθύνης του Υπουργείου Πολιτισμού, και έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε πολλές διεθνείς συναντήσεις στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο της UNESCO, Συμβουλίου της Ευρώπης,  EAC, EHHF, ICCROM κ.α. ‘Eχει υπάρξει μέλος πολλών επιτροπών και συμβουλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και  εκλεγμένο μέλος  του Συμβουλίου του ICCROM (Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη Προστασίας και Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και Αντιπρόεδρος για την περιφέρεια της ΝΑ Μεσογείου της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICAHM – International Committee on Archaeological Heritage Management) του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μνημεία και τις Τοποθεσίες (ICOMOS – International Council on Monuments and Sites), μέλος ICORP, ICOM, μέλος του ΔΣ του ελληνικού ICOMOS, CICOP, EAC, ιδρυτικό μέλος του διεθνούς βραβείου Υπατία και πρόεδρος του Μουσείου Π και Α Κανελλοπούλου. Υπήρξε εθνική συντονίστρια του Υπουργείου για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (2007-2010).  

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στο εσωτερικό και το εξωτερικό για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει και έχει αρθρογραφήσει αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα. 

 Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είχε την επιστημονική επιμέλεια πολλών αρχαιολογικών εκθέσεων και συνεδρίων σχετικά με τα ανωτέρω θέματα. Έχει συγγράψει, επίσης, παιδικά βιβλία αναφορικά με την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Έχει τιμηθεί από Διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για τη δράση και το έργο της για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και αποτελεί αντεπιστέλλων  μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Διδάσκει σε διάφορα ελληνικά Πανεπιστήμια και σήμερα είναι σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΔΗ, Αντιπρόεδρος

Η Ειρήνη Σταματούδη είναι καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος), επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) και δικηγόρος. Ειδικεύεται στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και στο δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2007 έως το 2018 διετέλεσε Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα. Για αρκετά χρόνια συμβούλευε το Υπουργείο Πολιτισμού σε ζητήματα επιστροφής αρχαιοτήτων και αρχαιοκαπηλίας ενώ η ίδια ανέλαβε με επιτυχία υποθέσεις επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό 13 βιβλία και δεκάδες άρθρα. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Διαιτητών και Διαμεσολαβητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), στον κατάλογο της Ουνέσκο για τους Διαμεσολαβητές, και στον Κατάλογο Διαμεσολαβητών ICOM-WIPO

ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΕΡΒΑΚΗ, Γραμματέας

Η Αντωνία Ζερβάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ). Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος ΜΑ Ευρωπαϊκών Σπουδών (University of Exeter/Institut d’ Etudes Politiques de Rennes), ΜΔΕ στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση και Διπλωματία (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος. Διετέλεσε researchfellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και συμμετείχε ως συντονίστρια/ερευνήτρια σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.  Εργάστηκε ως Ειδική Σύμβουλος για την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών και ερευνήτρια στο ΕΚΕΜ. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό ή/και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών και άρθρων/κεφαλαίων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις και περιοδικά σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις,  τη διεθνή οργάνωση και διακυβέρνηση, τους διεθνείς θεσμούς, τη διεθνή ασφάλεια, τη θαλάσσια διακυβέρνηση και τη διεθνή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΛΙΛΑ ΝΤΕ ΤΣΑΒΕΣ, Διευθυντής Δραστηριοτήτων

Η Λίλα ντε Τσάβες έχει σπουδάσει κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με ειδίκευση σε θέματα συγκριτικής εθνολογίας Geohumaine. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και έχει μελετήσει εκτενώς τη μικροτεχνία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη από το 1980, ενώ υπήρξε υπεύθυνη της Κοπτικής του συλλογής. Έχει πλούσια διδακτική δραστηριότητα και εξακολουθεί να διδάσκει Ιστορία της Τέχνης των υφασμάτων και των κοσμημάτων και συγκριτική εθνολογία ως λέκτορας σε μουσεία και διεθνή πανεπιστήμια, όπως το Stanford University, το University of Johannesburg, το Saint John στη Μάλτα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΕΟΣΦΙΜ και της ΜΚΟ Heritage&Museums, έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (I.O.V.) της UNESCO και συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικούς και μουσειακούς φορείς και ιδρύματα (WFFM, ICOM, CAMOC, EUROPA NOSTRA, LEM, NEMO, IACS, CIETA κ.ά.).

Το 1998 προσεκλήθη στο V&A του Λονδίνου όπου μελέτησε για πρώτη φορά το corpus της συλλογής των ελληνικών δαντελών και έγραψε το «Greek Laceat the Victoria and AlbertMuseum», London, Indictos, 1999. Το βιβλίο της «Greek Jewellery. History-Art-Technique. Catalogue of the European Conference of Jewellers», Volos, 1993, πραγματεύεται για πρώτη φορά την ιστορική εξέλιξη του ελληνικού κοσμήματος από την προϊστορική έως τη σύγχρονη εποχή, αποσκοπώντας στην ανάδειξη και στη διεθνή αναγνώρισή του ως σημαντικού κλάδου της Ιστορίας της Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, όπως το DumbartonOaks στην Ουάσινγκτον. Έχει τιμηθεί διεθνώς ως πρέσβειρα του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Γαλλίας, Ιταλίας και το Αμερικανικό Κογκρέσο για τις διαπολιτισμικές της προσπάθειες και δράσεις.

ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ταμίας

Η Σοφία  Σπυροπούλου είναι Αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. και απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή – Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης). Είναι τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” του τομέα Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και κάτοχος Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου  στον τομέα της Αρχαιομετρίας στο πλαίσιο του προγράμματος “E-Learning στην Αρχαιομετρία (Νέες Τεχνολογίες, Συντήρηση & Διαχείριση Αρχαιοτήτων)”. Από το 2013 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και από το 2019 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας, ενώ είναι μέλος των Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών του ICOMOS για τη Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICAHM – International Scientific Committee on Archaeological Heritage Management) και την Οχυρωματική και Αμυντική Αρχιτεκτονική Κληρονομιάς (ICOFORT (International Scientific Committee on Fortifications and Military Heritage). 

Εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1999 (στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας μέχρι το 2007, στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων μέχρι το 2016 και στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα). Στα τρέχοντα υπηρεσιακά της καθήκοντα περιλαμβάνεται ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν σε διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, σε διακρατικές πολιτιστικές συνεργασίες, καθώς και ζητήματα εφαρμογής των διεθνών και ευρωπαϊκών πολιτιστικών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα. 

Έχει συγγράψει άρθρα σχετικά με την Μυκηναϊκή ταφική και οχυρωματική αρχιτεκτονική, έχει συμμετάσχει στην επιμέλεια διεθνών εκδόσεων στο πλαίσιο διοργανώσεων του ΙCOMOS και είναι μέλος της Ομάδας Επιμελείας του Ενημερωτικού Δελτίου του Ελληνικού ICOMOS.

Αναπληρωματικά Μέλη Διοικητικού Συμβουλιού

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Βασίλης Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (Παρίσι) και της Akademieder Wissenschaften (Βιέννη). Τακτικό μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005). Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων κυρίως στη Νάξο, Επίδαυρο και Παλαιομάνινα Ακαρνανίας. Με τα έργα της Νάξου απέσπασε το 2003 το πρώτο βραβείο της EUROPANOSTRA. Έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και μονογραφίες, καθώς και 186 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία Ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, την θεωρία της Αρχαιολογίας, την διαχείριση και ανάδειξη Μνημείων. Συνεκδότης των διεθνών έργων αναφοράς Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae και Thesaurus Cultuset Rituum Antiquorum. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Λαγόςείναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας) και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Durham (Η.Β.). Είναι διδάσκων αεροπορικής ιστορίας στη Σχολή Ικάρων. Έχει διδάξει νομισματική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στρατιωτικές σχολές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συγγράψει με άλλους τρία βιβλία. Το πρώτο έχει θέμα τη γερμανική εισβολή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δεύτερο βιβλίο είναι μία αναλυτική μελέτη της Μάχης του Μαραθώνα. Αγγλική έκδοσή του κυκλοφόρησε διεθνώς το 2020 με τίτλο WhoreallywonthebattleofMarathon. Το τρίτο βιβλίο του είναι η βιογραφία του Κωνσταντίνου Περρίκου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Έχει δημοσιεύσει με τη Δρ. Έλενα Κόρκα τρία άρθρα για τα νομισματικά ευρήματα της αρχαίας Τενέας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μπλε Ασπίδας Ελλάδας.

ΝΙΚΌΛΑΟΣ ΜΙΝΩΣ Επίτιμος Προϊστάμενος της ∆ιεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων

Υποστηρίξτε την Μπλε Ασπίδα

Βοηθήστε στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Η υποστήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο σε καιρό ειρήνης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών.