Οι βασικοί καταστατικοί στόχοι του σωματείου είναι οι ακόλουθοι:
- Ο σεβασμός, η προστασία και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτισμικών αγαθών σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, απειλών κατά της εγχώριας δημόσιας τάξης και ενόπλων συρράξεων, δρώντας σε ηθικά και επαγγελματικά πλαίσια.
- Η εθνική και διεθνής ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους, που απειλούν την πολιτισμική κληρονομιά.
- Η προώθηση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προάσπιση των πολιτισμικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και τα δύο πρωτόκολλα αυτής (1954 και 1999) για την επικύρωση και την πλήρη εθνική εφαρμογή της.
- Η καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων επαγγελματιών ενάντια στις απειλές κατά των πολιτισμικών αγαθών.
- Η συνεργασία των εθνικών φορέων για την κατάρτιση των επαγγελματιών στους τομείς της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης ενόψει φυσικών καταστροφών και ενόπλων συρράξεων.
- Η ανάπτυξη και συντήρηση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δικτύων, που στηρίζονται στα δίκτυα των ΜΚΟ, που αποτελούν διεθνώς τα μέλη της κίνησης «ΜΠΛΕ ΑΣΠΙΔΑ» συμπεριλαμβανομένων και κυβερνητικών αρχών, αντιπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, μετεωρολογικών υπηρεσιών, ομάδων αντιμετώπισης κινδύνων, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων και η συνεργασία με τα μέλη των δικτύων αυτών με σκοπό την βέλτιστη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καταστάσεις ανάγκης.
- Η σχεδίαση μιας αποτελεσματικής μεθοδολογίας για ακριβή εκτίμηση των μετακαταστροφικών ζημιών
- Η διάδοση των επισήμων θέσεων της «Μπλε Ασπίδας» αναφορικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
- Ο σχεδιασμός επαρκών μετακαταστροφικών μέτρων ανταπόκρισης και ανάκαμψης.
- Η υποστήριξη κάθε δράσης, σκοπός της οποίας είναι η αντίδραση σε απειλές, που προκαλούνται από πολιτισμικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Λίγα λόγια για την Μπλε Ασπίδα και για την Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας . . .
Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα κράτη, στην προσπάθειά τους, να κωδικοποιήσουν το δίκαιο του πολέμου και να προσδιορίσουν τα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, κατέληξαν στις δύο Διεθνείς Διασκέψεις της Χάγης το 1899 και το 1907. Η δεύτερη και σημαντικότερη Διάσκεψη κατέληξε στην κατάρτιση της Σύμβασης για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, η οποία υιοθετήθηκε το 1954.
Μία από τις πολυάριθμες δράσεις που προέκυψαν από τη Σύμβαση της Χάγης είναι το σύμβολο της «Μπλε Ασπίδας» που καθιερώθηκε ως έμβλημα για την προστασία των ιστορικών τόπων σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, αποτελώντας το πολιτιστικό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού.Έγινε, επίσης, το σήμα της Διεθνούς Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας (ICBS) που συστήθηκε το 1996 με πρωτοβουλία πέντε διεθνών οργανώσεων, μη κυβερνητικού χαρακτήρα: του Διεθνούς Συμβούλιου Αρχείων (ICA), του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών (IFLA), του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αρχείων Οπτικοακουστικών Μέσων (CCAAA). Στόχος αυτής της σήμανσης είναι η προστασία της τοποθεσίας στην περίπτωση επίθεσης κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης. Η ανάγκη διάδοσης και εδραίωσης της συμβολικής σήμανσης διαμόρφωσε ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν, σε εθνικό αντίστοιχα επίπεδο, οργανισμοί που υποστηρίζουν μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, μνημεία και τοποθεσίες. Αυτό το δίκτυο εποπτεύεται από τον Σύνδεσμο των Εθνικών Επιτροπών της Μπλε Ασπίδας (Association of NationalCommittees of the BlueShield – ANCBS) που ιδρύθηκε το 2008 και εδρεύει στη Χάγη
Κατανοώντας τη σημασία και το ρόλο του διεθνούς αυτού δικτύου στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών όχι μόνο κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων αλλά και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και λαμβάνοντας υπόψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταστροφικών φαινομένων (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί), προκαλώντας τόσο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όσο και δυσμενείς επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, ιδρύθηκε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής “Μπλε Ασπίδα” με στόχο να συμβάλει στην ενεργοποίηση θεσμών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την χαρτογράφηση και την πρόληψη των κινδύνων, καθώς και τη διαχείριση των καταστροφών.
Τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Μπλε Ασπίδας είναι επιφανείς εμπειρογνώμονες από διάφορους κλάδους (δικηγόροι, αρχαιολόγοι, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, συντηρητές, πολιτικοί μηχανικοί κτλ) και με εξειδικευμένη κατάρτιση σε ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, νομοθεσίας και διεθνούς πολιτιστικής διπλωματίας. Το καταστατικό και η ίδρυση του Σωματείου αναγνωρίστηκαν από το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 199/2019 Απόφαση/Διάταξη.
Υποστηρίξτε την Μπλε Ασπίδα
Βοηθήστε στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Η υποστήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο σε καιρό ειρήνης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών.