Δελτία Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΑΣΠΙΔΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 19 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα «Δύο αιώνες προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Από την Επανάσταση του 1821 στη σύγχρονη Ελλάδα», την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας σε συνεργασία με το Ελληνικό ICOMOS και το Ελληνικό ICOM.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και των 25 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Μπλε Ασπίδας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της  Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων  Πληροφόρησης  και με την υποστήριξη του Heritage & Museums.                                                    

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό οι Πρόεδροι των διοργανωτών. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας· η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κύριος Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κύριος Τσουβάλας Κωνσταντίνος, καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Τζιτζικώστα Αικατερίνη.

Στην ημερίδα, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας στο YouTube, συμμετείχαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που κατέθεσαν τις πολύτιμες γνώσεις και απόψεις τους γύρω από ζητήματα που κινήθηκαν σε τρεις άξονες. Καταρχάς εξετάστηκε το ζήτημα της διαχείρισης και της μέριμνας των αρχαιοτήτων κατά την οθωμανική περίοδο και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Στη συνέχεια εξετάστηκαν το φαινόμενο του Φιλελληνισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας και  οι προσπάθειες που αποτέλεσαν τη νομοθετική βάση και πολύτιμο έρεισμα για τη συνέχιση της κρατικής μέριμνας για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν τη διοργάνωση, αλλά και το νέο αυτό εγχείρημα της Μπλε Ασπίδας στη χώρα μας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020, με τίτλο «Redefining the future of cultural heritage, through a disruptive model of sustainability (ReInHerit)». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού ψηφιακού κόμβου ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό  να παρουσιαστεί σε πολίτες και τουρίστες η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, άυλη και μη, μέσα στο διευρυμένο ιστορικό και γεωγραφικό της πλαίσιο. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα ανοιχτό ψηφιακό οικοσύστημα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου με τα κατάλληλα εργαλεία και πόρους, μουσεία, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινότητες αλλά και επαγγελματίες του Πολιτισμού, θα συνεργάζονται και θα ανταλλάσουν καινοτόμες ιδέες, ώστε να αναδεικνύονται βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. 

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Κύπρος) και εκτός από την Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας, εταίροι είναι  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή (Ελλάδα), το ASOCIACION ARTE SOSTENIBLE (Ισπανία), το UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FIRENZE (Ιταλία), το EUROPEAN CULTURAL TOURISM NETWORK (Βέλγιο), το EDEX – EDUCATIONAL EXCELLENCE CORPORATION LIMITED (Κύπρος), το CONSORZIO MATERAHUB INDUSTRIE CULTURALI E CREATIVE (Κύπρος), το UNIVERSITAET GRAZ (Αυστρία), το RESEARCH CENTRE ON INTERACTIVE MEDIA, SMART SYSTEMS AND EMERGING TECHNOLOGIES-RISE LIMITED (Κύπρος), το YRKESHOGSKOLAN ARCADA AB (Φιλανδία) και το STADTMUSEUM GRAZ GMBH (Αυστρία). Το πρόγραμμα ReInHerit θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2021.