Search
Close this search box.

Δελτία Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΑΣΠΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 19 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα «Δύο αιώνες προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Από την Επανάσταση του 1821 στη σύγχρονη Ελλάδα», την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας σε συνεργασία με το Ελληνικό ICOMOS και το Ελληνικό ICOM.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και των 25 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Μπλε Ασπίδας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της  Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων  Πληροφόρησης  και με την υποστήριξη του Heritage & Museums.                                                    

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό οι Πρόεδροι των διοργανωτών. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας· η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κύριος Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κύριος Τσουβάλας Κωνσταντίνος, καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Τζιτζικώστα Αικατερίνη.

Στην ημερίδα, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας στο YouTube, συμμετείχαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που κατέθεσαν τις πολύτιμες γνώσεις και απόψεις τους γύρω από ζητήματα που κινήθηκαν σε τρεις άξονες. Καταρχάς εξετάστηκε το ζήτημα της διαχείρισης και της μέριμνας των αρχαιοτήτων κατά την οθωμανική περίοδο και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Στη συνέχεια εξετάστηκαν το φαινόμενο του Φιλελληνισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας και  οι προσπάθειες που αποτέλεσαν τη νομοθετική βάση και πολύτιμο έρεισμα για τη συνέχιση της κρατικής μέριμνας για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν τη διοργάνωση, αλλά και το νέο αυτό εγχείρημα της Μπλε Ασπίδας στη χώρα μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020, με τίτλο «Redefining the future of cultural heritage, through a disruptive model of sustainability (ReInHerit)». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού ψηφιακού κόμβου ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό  να παρουσιαστεί σε πολίτες και τουρίστες η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, άυλη και μη, μέσα στο διευρυμένο ιστορικό και γεωγραφικό της πλαίσιο. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα ανοιχτό ψηφιακό οικοσύστημα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου με τα κατάλληλα εργαλεία και πόρους, μουσεία, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινότητες αλλά και επαγγελματίες του Πολιτισμού, θα συνεργάζονται και θα ανταλλάσουν καινοτόμες ιδέες, ώστε να αναδεικνύονται βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. 

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Κύπρος) και εκτός από την Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας, εταίροι είναι  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή (Ελλάδα), το ASOCIACION ARTE SOSTENIBLE (Ισπανία), το UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FIRENZE (Ιταλία), το EUROPEAN CULTURAL TOURISM NETWORK (Βέλγιο), το EDEX – EDUCATIONAL EXCELLENCE CORPORATION LIMITED (Κύπρος), το CONSORZIO MATERAHUB INDUSTRIE CULTURALI E CREATIVE (Κύπρος), το UNIVERSITAET GRAZ (Αυστρία), το RESEARCH CENTRE ON INTERACTIVE MEDIA, SMART SYSTEMS AND EMERGING TECHNOLOGIES-RISE LIMITED (Κύπρος), το YRKESHOGSKOLAN ARCADA AB (Φιλανδία) και το STADTMUSEUM GRAZ GMBH (Αυστρία). Το πρόγραμμα ReInHerit θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2021. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές συνέδριο “Cultural heritage, innovation and sustainable development: the contribution of ReΙnΗerit που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit

Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit: Redefining the Future of Cultural Heritage (https://www.reinherit.eu/), διοργανώνει το διεθνές συνέδριο Cultural heritage, innovation and sustainable development: the contribution of ReΙnΗerit, στις 27 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή (διά ζώσης και διαδικτυακά).

Το πρόγραμμα ReInHerit προτείνει ένα πρωτοποριακό πρότυπο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος συντονισμού για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου, απαρτιζόμενου από επαγγελματίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες σε θέματα τεχνικής διαχείρισης, ερευνητές, δημόσια μουσεία και φορείς που εκπροσωπούν χώρες, οι οποίες έχουν λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Heritage Label).  Το ReInHerit επίσης δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την εκπόνηση και διαχείριση ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Κόμβου.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αξιολογήσουμε τη συνεισφορά του ReΙnΗerit υπό το πρίσμα των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα των πυλώνων της κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας· τομείς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους στόχους του έργου.

Στο συνέδριο εκτός από τους εταίρους του προγράμματος συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα, όπως το ICOMOS, το ICOM, το ICCROM, η Europa Nostra  και η Blue Shield.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, διεθνών οργανισμών, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας, κ. Έλενα Κόρκα, καθώς και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές συνέδριο “Cultural heritage, innovation and sustainable
development: the contribution of ReΙnΗerit” που διοργανώνεται από την
Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού
προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit
Η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού
προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit: Redefining the Future of Cultural
Heritage (https://www.reinherit.eu/), διοργανώνει το διεθνές συνέδριο
“Cultural heritage, innovation and sustainable development: the
contribution of ReΙnΗerit”, στις 27 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Το
συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή (διά ζώσης και διαδικτυακά).
Το πρόγραμμα ReInHerit προτείνει ένα πρωτοποριακό πρότυπο αειφόρου
διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως
κόμβος συντονισμού για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου, απαρτιζόμενου
από επαγγελματίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες
σε θέματα τεχνικής διαχείρισης, ερευνητές, μουσεία και φορείς που
εκπροσωπούν χώρες, οι οποίες έχουν λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς
(European Heritage Label). Το ReInHerit επίσης δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο
οικοσύστημα ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την εκπόνηση και
διαχείριση ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Κόμβου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να αξιολογήσουμε τη συνεισφορά του ReΙnΗerit υπό
το πρίσμα των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα των πυλώνων της
κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ειρήνης και της
ασφάλειας· τομείς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους στόχους του
έργου.
Στο συνέδριο εκτός από τους εταίρους του προγράμματος συμμετέχουν
διακεκριμένοι ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα, όπως το ICOMOS,
το ICOM, το ICCROM, η Europa Nostra και η Blue Shield.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της
πολιτικής ηγεσίας, διεθνών οργανισμών, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής
της Μπλε Ασπίδας, κ. Έλενα Κόρκα, καθώς και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού
Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι ο επικεφαλής εταίρος του Έργου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές συνέδριοCultural heritage, innovation and sustainable development: the contribution of ReΙnΗerit” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit

 

Το γεγονός ότι ο πολιτισμός δεν έχει λάβει τη θέση που του αξίζει ως o τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης υπογραμμίστηκε από την κ. Αλεξάνδρα Ξανθάκη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brunel και ειδική εισηγήτρια στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην ομιλία της στο διεθνές συνέδριο “Cultural heritage, innovation and sustainable development: the contribution of ReΙnΗerit”, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή της Μπλε Ασπίδας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 ReInHerit: Redefining the Future of Cultural Heritage (https://www.reinherit.eu/), στις 27 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή (διά ζώσης και διαδικτυακά).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας μετέφερε στους παρευρισκόμενους τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη και στη συνέχεια απηύθυνε και η ίδια χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η κ. Άντρεα Ορατίου εκπροσωπώντας το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι ο επικεφαλής εταίρος του Έργου και ο κ. Fergus Maclaren, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Πολιτιστικού Τουρισμού του ICOMOS.

Στην εκδήλωση οι εταίροι του ReInHerit είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, υπό το πρίσμα των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα των πυλώνων της κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας· τομείς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους στόχους του έργου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι ακόλουθοι διακεκριμένοι ομιλητές:

Celia Martínez, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Πολιτιστικού Τουρισμού του ICOMOS,

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ,

Amra Jaganjac, Επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού της Τούζλα,

Morien Rees, προσωρινός Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ICOM,

Mathew Trinca, Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Αυστραλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας της Αυστραλίας,

Peter Stone. Πρόεδρος της διεθνούς Μπλε Ασπίδας,

Aparna Tandon, Επικεφαλής Προγραμμάτων του ICCROM,

Višnja Kisić, Μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του προγράμματος 7 MOST ENDANGERED, Europa Nostra

Erik Kleijn, Επικεφαλής των τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ολλανδίας.

 

 

Οι συνεδρίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας στο Youtube.